torstai 13. marraskuuta 2014

Viikko deux

Maanantai 10.11.2014

Heräämisvaikeuksia, yli 8 tuntia unta ei tunnu riittävän mihinkään. Aamutoimien jälkeen suuntasin paikalliseen pankkiin, josta sain tapaamisajan huomiselle. Varasin aikani vasta iltapäivälle, jotta saisin horrostaa aamuni rauhassa. Tänään huomasin metron (tube) olevan yllättävän kelvollinen paikka sikeillekin nokosille, onneksi en torkkunut Farringdonin aseman ohi. Onnistuin bongaamaan työmatkallani myös vilaukselta komean sateenkaaren, kuvaa en saanut kuitenkaan napattua kun oli muutenkin unihiekkaa silmissä.

Oli työviikkoni viimeinen vuoro ennen vapaita ja sain olla passissa lähes yksin. Nyt tuntui siltä, että siinä työskentely on jopa ihan kivaa. Jamie tenttasi ennen serviisin alkua hieman ruokalistaa ja vastailin parhaani mukaan. Suoriuduin kuulemma aika hyvin, toki ajan myötä tulee paneuduttua annoksiin syvällisemmin. Tänään sain valita itselleni oman numeron tarjoilua varten. Valitsin numeron 101 - tietysti dalmatialaisten mukaan. En kuitenkaan toistaiseksi ota tilauksia, sillä ruokalista tulee osata täydellisesti ennen sitä. Sain illan aikana toimia silti hyvin itsenäisesti vieden annoksia ja juomia. Myös lihoista kertominen sujui jouhevammin ja illan päätteeksi sain sulkea passin yksin.

Kokeilin tänään uusia työkenkiäni ensimmäistä kertaa, sillä vastaisuudessa minun olisi käytettävä pelkästään niitä ollessani Hix-ravintolassa. Minulle kerrottiin, että ne ovat osa virallista vaatetusta. Kengät ovat pinnalta nahkaa ja laadukkaan oloiset. Väsyneisiin jalkoihini uudet tuttavuudet eivät tehneet kovin positiivista ensivaikutelmaa. Työkaverit kuitenkin vakuuttelivat, että parissa viikossa ”They fit like a glove”, joten kai se on vaan totuttava. Piristystä toi savulohi eli ”Hix cure”, jota sain maistaa. Kyseinen lohi on täkäläisille iso juttu, mutta itselleni se oli ihanan tuttu maku, joka toi mieleeni kotimaan kesän. Lohi on siis Skandinaaviseen tyyliin suolattua sekä huolella kevyesti savustettua. Lisäksi se leikataan viistoon, joka on briteille täysin vieras tapa asettaa lihaa tai kalaa tarjolle. Saattaa kuulostaa hassulta, mutta paikallisille se on erikoista herkkua.

Yllätyin serviisin lopussa, kun tuli ravintolan sulkemisaika. Kello mateli yli puolenyön ja eräässä pöydässä istuneella seurueella ei näyttänyt olevan mihinkään kiire. Sen sijaan, että asiakkaita olisi ystävällisesti pyydetty poistumaan, baarimikko Gabriel käveli pöytään pienten väkevien maistiaisten kanssa. Työkaverini Andrei kertoi, että kyseessä on vieläpä ilmaiset napsut. Olin hämmentynyt, sillä tilanne oli minulle ihan kummallinen. Andrei selvitti, että kyseinen seurue oli kuluttanut illan aikana huomattavan summan rahaa, joten ravintola puolestaan tarjoaa pienet maistiaiset ja antaa heidän viipyä tavallista pitempään. Näin heidät saadaan tulemaan toistekkin vieraiksi. En voinut muuta kuin olla häkeltynyt, en voisi kuvitella pääseväni todistamaan mitään tällaista Suomessa. Mutta kuten sanotaan, maassa maan tavalla. Taas olisi opittavaa vieraanvaraisuudesta.


Tiistai 11.11.2014

Eka virallinen vapaapäivä, nukuttaa. Äkillinen vesinuha herätti minut ja kulutin nenäliinoja seuraavan vartin, kummallista. Onneksi se meni ohi kun pääsin lämpöiseen suihkuun. Otin aamun rauhallisesti ja lähden East Hamin pääkadulle High Streetille. Pankissa ei mene kauaa, tilin avaaminen on täällä nopeaa puuhaa. Reilu 15 minuuttia toimistossa ja uuden pankkikorttini pitäisi saapua viikon sisällä. Olipas helppoa.

Sitten vähän haastetta, päätin lähteä astetta isompaan kaupunginosaan, Stratfordiin. Tiesin, että siellä on valtava ostoskeskus, Westfield. Sinne oli siis päästävä. Olin tylsä ja otin tutuksi tulleen tuben West Hamiin ja vaihdoin siellä Jubilee-linjaan. Perillä suuntasin ensin Stratford Centreen, josta löytyi ilmansuuntien mukaan meneviä käytäviä, joiden varrella voi poiketa haluamaansa putiikkiin tai kahvilaan. Hetken kierreltyäni poistuin takaisin ulkosalle ja nousin isot portaat Westfieldiin. Ostoskeskus sijaitsee periaatteessa suuren aseman päällä ja elää kolmessa kerroksessa. Olisin varmasti tehnyt paljon löytöjä, mutta päätin, että hurja ostosvimma saa iskeä myöhemmin. Nyt oli mukavaa vain saada ensivaikutelma paikasta ja silmäillä hieman etäämmältä keskuksen tohinaa.

Kosmetiikkakauppa LUSHia en sentään voinut vastustaa, se oli ehdoton timantti viimekertaiselta visiitiltäni Britteihin. Siispä annoin itselleni luvan rakastua paikkaan uudestaan, enkä poistunut tyhjin käsin. Tuoreet ja käsintehdyt (+ kasvipohjaiset) kauneustuotteet ovat maailmassa niitä asioita, joista kenenkään ei mielestäni pitäisi kieltäytyä. Oma taivas.

Tulin myöhään kotiin ja huomasin italialaisparinkunnan muuttaneen pois. Harmitti, kun en ehtinyt hyvästellä. Verannalla tapasin kuitenkin uuden kämppiksen, Roman. Yläkerran pieni sininen huone oli vihdoin saanut asukin. Roma on myös Ranskasta, kuten Moïse. Koko talo on kohta täynnä ranskiksia, kun italialaisten tilalle muuttaa kuulemma torstaina pariskunta, Ranskasta tietenkin!


Keskiviikko 12.11.2014

Jos eilen nukutti, niin entäs tänään..? Kellon ympäri unta ja tekisi mieli lähteä toiselle kierrokselle. Lopulta möngin ”aamu”toimilleni klo 13.00.  Eilinen aamunuha oli mennyt menojaan. Join teetä verannalla ja juttelin Roman kanssa. Hän vaikutti rennolta tyypiltä, opiskelee jo 5. vuotta IT-alan maisteriksi. Täytyy nostaa hattua pitkäjänteisyydelle. Ulkona oli nätti ilma, kirkas taivas mutta vähän viileää. Kello juoksi nopsaan ja pian ulkona oli jo hämärä. Päätin, että tänään on koti-ilta, joten vietin loppupäivän omissa oloissani seuraten yhtä suosikkisarjaani.


Torstai 13.11.2014

Melkein myöhästyn töistä. Metrossa on viivästyksiä, koska ihmiset eivät osaa käyttäytyä aamuruuhkien aikaan. Jopa maanalaisen työntekijät ovat kärttyisiä. Kaikki eivät selvästikkään ole ymmärtäneet metrojen ideaa. Kun juna tulee, ensin päästetään poistuvat ihmiset ulos ja vasta sitten noustaan itse kyytiin. Siis jos sinne mahtuu. On aivan turha änkeä itseään väkisin mukaan siten, että oma laukku tai takapuoli on lopulta ovien välissä. Tuloksena oli tällä kertaa se, että oltiin pysähdyksissä lähes 10 minuuttia eräällä asemalla. Ehdin nipin napin ravintolalle klo 9.00 aloittamaan ensimmäisen lounasvuoroni.

Aamut aloitetaan siivoamalla. Lakaistaan pölyt lattioilta (huom. EI imuroida) ja sitten mopataan, hyvin hyvin hyvin vanhanaikaiseen tyyliin. Tulihan siinä kuuma. Kaikki pöydät, kastikkeet, pöytävaraukset, lautasliinat, aterimet ja muut pienet yksityiskohdat on oltava kunnossa ennen kuin ovet avataan klo 12.00. Aamu- ja iltarutiineille on onneksi olemassa omat tarkistuslistat, joita on helppo seurata. Niihin kirjataan aina oma nimi kun homma on hoidossa, joten peli on reilua. Henkilökunnan yhteinen aamupala on yleensä klo 11 aikaan, tällä kertaa paahtoleipää, papuja, munakokkelia ja kahvia. Ennen serviisin alkua oli jälleen briiffi ja kaikki saivat oman roolin. Tänään varjostin Jean-Michelia ravintolan takaosan pöydissä ja olin avuksi myös muille tarjoilijoille. Lounas sujui sukkelaan ja oli mukava päivä.

Illalla tapasin yläkerran keltaisen huoneen pariskunnan - Saafian ja Markin. He vaikuttivat oikein ystävällisiltä nopsan tutustumisen jälkeen. He olivat keittiössä laittamassa ruokaa, joten en jäänyt norkoilemaan pidemmäksi aikaa. Tarkennukseksi siis, että talon keittiö on mitoiltaan varsin vaatimaton, sinne syntyy täysi ruuhka jo kolmesta ihmisestä. Myöhemmin pidin päivällisseuraa Moïselle ja Romalle, päätin kuitenkin jättää tuhdin pastaruoan nauttimisen väliin. Kello näytti siinä vaiheessa jo iltakymmentä.
Uni hiipii puseroon.