sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Alkutaival

Ensimmäinen kokonainen päivä Lontoossa. Nyt on jo iltamyöhä. Eilinen lähtö Tampereelta sujui mukavasti, sain hyvää iltapäiväseuraa kampaamoalalla työskentelevästä naisesta. Juttu luisti ja kahvi maistui. Kerroin jännittäväni massiivisen matkalaukkuni painoa, mitähän vaaka sanoo. Nainen oli oikein ystävällinen ja kaivoi omista kantamuksistaan puntarin, jonka avulla sain helpotuksekseni nähdä, että laukkuhan oli 10 kg vaille rajojen. Siispä ihan onnistunut pakkaaminen, tämä oli suunniteltua. Onhan mulla nyt 3 kuukautta aikaa hankkia paluumatkalle laukuntäytettä. Keskustelimme luonnollisesti matkustelusta ja aamuinen haikeus alkoi pikkuhiljaa väistyä. Vasta konetta odotellessa tajusimme olevamme kaimat.
Nousin hymyillen koneeseen.

Itse lento taittui leppoisasti jutustellessa astrologiasta ja Intian psykologiasta. Mikä tuuri, että sain matkailevan elämäntapasankarin vierustoveriksi! Ei tullut edes uni silmään, vaikka 3 tunnin lennolla olisikin ollut hyvin aikaa nokkaunille. Kaveri oli todella omaperäinen ja selkeästi syvällinen tyyppi. Lennon lopuksi arvailimme toistemme aurinkomerkit. Se oli just sellasta hömppää mistä mä tykkään. Poistuttiin yhtä matkaa koneesta ja hän neuvoi mut ostamaan bussilippua.
Nopeat heipat ja matka jatkuu.

Sain hyvään hintaan lipun Stratfordiin, Lontoon itäiselle alueelle. Matka coachilla (pidempien matkojen bussilla) tuntui kestävän ikuisuuden, sillä oli valtavat ruuhkat ja matkaseurana tällä kertaa tinttailevia muksuja. Puuh… Piristystä toi jossain keskusta-alueen liepeillä ammuttavat ilotulitteet. Oli jännää huomata, että sellainen on täällä tapana myös Pyhäinpäivänä. Suomessahan siihen ei ole edes lupaa.

Päästyäni Stratfordin asemalle suuntasin oitis junalaitureille etsimään oikeaa pysäkkiä. Vuokraisäntäni oli aiemmin neuvonut hyppäämään numeroon 104. Punainen double decker kaarsi eteeni, mutta ratin takaa kuuluikin jämäkkä vastaus ”Oyster or contactless payment only.”.
Vai että osteri. Siinä tiukka U-käännös ja laiturin toiseen päähän matkatavarat mukanani tätä kummajaista metsästämään. Onneksi heti aseman aulassa kökötti automaatti, josta onnistuin haalimaan itselleni tämän sinisävyisen paikallisliikennekortin. Odotin laiturilla kymmenisen minuuttia kunnes uusi kyyti kurvasi kohdalle. Nyt matkanteko sujui jouhevasti, oli vain löydettävä se oikea pysäkki, jossa jäädä pois. Onneksi Lontoolaiset ovat auliita neuvomaan, joten poistuin bussin ovesta ulos juuri sopivalla hetkellä.

Asunnolla vuokraisäntäni Kris oli minua vastassa ja pääsin näkemään huoneeni. Paikallinen kello näytti tässä vaiheessa jo iltakahdeksaa. Talossa on käytössä värikoodit kaikille vuokralaisille ja kohdalleni osui kuin taikaiskusta punainen. Huoneeni on tavallista makuuhuonetta suurempi, täkäläisittäin siis double room. Sänkykin on luonnollisesti kokoa double ja täällä on hyvin tilaa sekä tavaroiden säilyttämiseen että olemiseen. Vietin loppuillan kirjoittaen sopimusta ja jutellessa talon säännöistä vuokraisäntäni kanssa. Mulle tarjottiin myös take away -iltapalaa, josta en kehdannut kieltäytyä. Päätin vastineeksi tarjota tuomaani Fazerin Sinistä jälkiruoaksi. Myös salmiakki teki yllättäen kauppansa. Ruoka meni suoraan jäseniin ja pienen Suomi-tietoiskun jälkeen oli pakko suunnata nukkumaan.

...

Eka aamu oli kankea ja hitaanpuoleinen. Luulin nukkuneeni pitkälle iltapäivään, mutta kello näytti sitkeästi aamuyhdeksää paikallista aikaa. Ulkona oli harmaata ja alkava tihku tiesi reipasta sadetta. Ehdin mä sentään yhden yön nukkua ennen sateita. Tarkastelin huonettani hieman tarkemmin ja totesin sen kaipaavan astetta tarkempaa puunausta. Kunnon kotiutuminen vaatii kunnon siivot. Aloitin urakkani imuroimalla kokolattiamattoni ja sainkin lähes joka nurkan kuntoon, kunnes imuri lopetti yhteistyön. Nyt uutta odotellessa. Sade piti armeliaan tauon ja päätin suunnata ostoksille. Tarvitsin kipeästi aamupalaa sekä uuden liittymän, jolla pitää yhteyttä kotiin. Ruokavarastokin oli aloitettava nollasta. Sateenvarjo mukaan ja kadulle. Neljä tuntia myöhemmin laahustin kaatosateessa takaisin asunnolle. Olin kuitenkin onnellinen, sillä löysin kaupasta ruisjauhoja sisältävää leipää sekä tuoremehua. Seuraava aamu tulisi alkamaan hyvin.

Jatkoin päättäväisesti aloittamaani siivousoperaatiota, tällä kertaa kohteena keittiö ja huoneeni pölyt. Tyhjensin matkalaukkuni ja järjestin kaikki tavarani omille paikoilleen. Olin tyytyväinen aikaansaannokseeni, toki huomiselle jäisi vielä verhojen ja ikkunoiden pesu. Pääsin illemmalla tutustumaan myös ihmisiin, joiden kanssa jaan asunnon. Yläkerran vihreässä huoneessa asuu ranskalainen mies - Moïse - jolla on kylässä nuoren poikansa lisäksi eräs perheystävä. Moïse oli laittamassa risottoa ja pyysi mua liittymään heidän ruokaseuraansa.

Olin hämmentynyt, sillä kotimaassa ruoan tarjoaminen ystäville sen hintavuudesta johtuen ei ole mikään itsestäänselvyys. En taaskaan kehdannut kieltäytyä ja niin vietin mukavan perhepäivällisen ranskalaiseen tapaan viinin siivittämänä. Seuraamme liittyi kahvihetken aikaan myös yläkerran keltaisen huoneen nuori pariskunta - Christina & Antonello - Italiasta. Heidän kanssaan juttelimme pitkään, kaikki vaikuttivat hyvin mukavilta ja oli mielenkiintoista kuulla heidän taustoistaan. Lopulta viilenevä ilta sai porukan siirtymään sisätiloihin ja painumaan pehkuihin. Huomenna on aikaa jutella lisää, tutustua ympäristöön ja opetella liikkumaan täällä East Hamissa. Tuleva työmatka pitää tarkistaa viimeistään tiistaina, sillä ensimmäinen työvuoroni alkaa torstai-iltapäivällä.
Nyt unille.